Hoofdluis

luisDe hoofdluis steekt regelmatig de kop op en op school worden kinderen met hoofdluis gesignaleerd. Dit is beslist geen drama en u hoeft u zeker geen verwijten te maken als uw kind hoofdluis heeft opgelopen. Het krijgen van hoofdluis heeft helemaal niets te maken met lichamelijke hygiëne: de hoofdluis komt niet alleen voor op vuile, ongewassen hoofden, maar ook schone haren vindt de luis zeer aangenaam! Hoe komen de kinderen aan hoofdluis? Heel eenvoudig: zodra ze ‘haarcontact’ hebben. Bijvoorbeeld door even met de haren tegen elkaar te komen, loopt de luis van het ene hoofd naar het andere over. Ook is de luis in staat om zich via jassen, sjaals, mutsen en dergelijke te verspreiden. Hoofdluis krijgen is niet erg, houden wel!

Wat zijn luizen en neten?

luis2Hoofdluizen leven van mensenbloed en zijn dol op warme plekjes achter de oren, in de nek of onder de pony. De eitjes van een luis worden neten genoemd. Neten hebben een witgele kleur en lijken op roos. Neten zitten vastgekleefd aan de haren en zijn moeilijk los te krijgen. Roos daarentegen zit helemaal los. Luizen zijn hele kleine grauwe beestjes. Een volwassen luis is bijna zo groot als de kop van een lucifer. Het voortplantingsvermogen van luizen is enorm groot. Een jonge luis (nymfe) is na ongeveer 8 dagen volwassen en klaar om zelf ook weer eitjes te leggen. Snel ingrijpen bij hoofdluisbestrijding is dus geboden.

Hoe kun je zien of je hoofdluis hebt?

kamHiervoor is een stofkam het beste te gebruiken. Kam het haar uit boven een stuk wit papier of boven de wasbak. De hoofdluis en neten zitten vlak bij de hoofdhuid, dus goed kammen. Als je luizen vindt, spoel ze dan weg in het toilet of in de wasbak. Omdat luizen overlopers zijn, kunnen ook andere gezinsleden besmet zijn. Het is daarom verstandig om alle gezinsleden te stofkammen en dit herhaaldelijk te controleren. Een stofkam is voor ca. € 3,50 te koop bij de drogist of apotheek.

Hoe kun je zien of je neten hebt?

Neten kun je bij jezelf niet vinden. Iemand anders moet de haren nakijken op neten.

Hoe raak je ze kwijt?

Je kunt weinig doen om hoofdluis te voorkomen. Wel kun je met de juiste maatregelen in korte tijd er vanaf komen:
De Nisska-kam: Met deze, ook wel netenkam genoemd, verwijdert u luizen en neten uit de haren. Maak het haar met lauwe azijn nat en kam het plukje voor plukje vanaf de hoofdhuid heel goed door. Dit is een heel precies werkje, blijf regelmatig kammen tot alle neten verwijderd zijn. De Nisska-kam is voor ongeveer 15 euro te koop bij de apotheek/drogist. Zowel de stofkam als de Nisska-kam worden gebruikt met een ingeschoven gaasje. Na ieder gebruik moet het gaasje vervangen worden en de kam goed huishoudelijk gereinigd worden. De Nisska-kam kan niet tegen vuur of schoonmaken met een speld.

Bestrijdingsmiddelen

Er zijn diverse middelen te koop bij de drogist en apotheker: informeert u bij hen naar prijzen en eventuele bijwerkingen of contra-indicaties (dat wil zeggen: wanneer mag het middel niet gebruikt worden). Bij het gebruik van een van deze middelen gelden de volgende regels: lees goed de bijsluiter; houd de flesjes uit de buurt van kinderen; wees voorzichtig met vuur (sigaretten en waakvlam van de geiser); bescherm de ogen bijvoorbeeld met een opgevouwen handdoek. Na de behandeling kunt u het beste gedurende twee weken dagelijks kammen met de stofkam. Het is namelijk mogelijk dat de neten niet allemaal dood zijn; er kunnen dan nog nieuwe luizen uitkomen. Daarom moet na 8 à10 dagen de behandeling herhaald worden. Daarna zijn de neten dood. Ze blijven echter wel aan de haren plakken en zijn alleen te verwijderen met de Nisskakam of ze moeten uitgroeien. Een bestrijdingsmiddel gebruiken is dan overbodig. Gebruik deze middelen alleen als uw kind hoofdluis heeft en niet om hoofdluis te voorkomen!

Luizen in je kleren

Luizen kunnen makkelijk terecht komen op sjaals, kussenslopen, mutsen, bromfietshelmen, autobekleding, etc. Ze kunnen gedood worden door de kleren een week op te bergen in een dichtgebonden plastic zak. Zo verhongeren ze. Borstel de kleren daarna goed uit en was ze.

Tot slot

Het opsporen van hoofdluis en neten en het behandelen hiervan is in de allereerste plaats een taak van de ouders/verzorgers en niet van dienstverlenende instanties. Controleer iedere week met een stofkam of iemand in het gezin hoofdluis heeft. Behandel zo snel mogelijk als er sprake is van besmetting. Het is van groot belang dat iedereen op school wordt ingelicht, wanneer hoofdluis is geconstateerd. Zorg ervoor dat ieder zijn eigen kam heeft en zijn eigen muts opzet. Heeft u nog vragen, dan kunt u altijd contact opnemen met school of het jeugdgezondheidscentrum, tel. 010-5033066/5033061

Voorkomen?

Wat kunt u doen? Op school is een goede luizencape te koop voor 10 euro. Bij de keuze voor deze cape is gekeken naar het materiaal en of hij ook handzaam is voor jonge kinderen. Bij de administratie kunt u via contante betaling een luizencape aanschaffen.

Wat doet de school?

Na elke vakantie worden alle kinderen gecontroleerd op hoofdluis. Dat gebeurt door de ‘kriebelbrigade’, een groep moeders die deze taak op zich hebben genomen. Daarmee zijn ook afspraken gemaakt. Indien bij een kind hoofdluis is geconstateerd, worden de ouders/verzorgers hiervan door de groepsleerkracht op de hoogte gesteld. De ouders/verzorgers van de overige kinderen uit de groep ontvangen een brief, waarin zij op de hoogte worden gesteld dat hoofdluis is geconstateerd. Na twee weken vindt hercontrole plaats bij ‘besmette’ kinderen en eventueel de betrokken groep.